Kundkorg
0kr

Bygga padelbana

Klubbar eller investerare som funderar på att bygga en padelbana eller till och med sätta upp en hel padelanläggning i drift behöver aktivt stöd från specialiserade byggföretag och att bygga en padelbana inkluderar flera, ibland komplexa, delar som du bör tänka på. Givetvis, att bygga en vanlig utomhus plan är det lättaste. Men om du ska bygga en inomhusbana med en stor byggnad och flera padelbanor blir det allt mer komplicerat.

Oavsett om du ser över möjligheterna att bygga en padelbana på tomten eller vill gå in i padelindustrin delar vi med oss av några av de viktigaste sakerna att tänka på när det kommer till byggandet av padelbanor.

Priserna för en padelbana kan variera kraftigt beroende på kvaliteten.

1. Padelbanas mått

Vid planering av en padelbana är det viktigt att först ta reda på vilket utrymme som finns och kontrollera att det är tillräckligt stort.

Vad är det minsta utrymmet för en padelbana?

Dubbelformatet på Padelbanan mäter 20 meter gånger 10 meter. Singelformatet mäter 6 meter gånger 20 meter.

Det behövs minst 11 x 21 meter för padel, plus ytterligare 0,5 meter för varje sida. En dubbelplan kräver alltså en minsta yta på 231 m2 för att byggas. För att bygga en bana måste måtten vara minst 11 x 7 meter plus ytterligare 0,5 meter.

Detta ses som minimimåtten; Vi rekommenderar dock starkt att du tillåter mer utrymme runt banan. Det extra utrymmet kan också förbättra spelupplevelsen. Speciellt om din domstol kommer att vara utanför, är platsen viktig för den totala upplevelsen. Det är viktigt att tänka på placering och placering korrekt när man leker utomhus på grund av sol och vind.

2. Takhöjd

Att ha högt i tak är avgörande för en framgångsrik lobb, vilket är ett av de mest kritiska slagen inom padeltennis. Att förlora ett poäng avdrag för att röra i taket är aldrig en bra idé.

Vad är minsta takhöjd för padel?

Det är inte nödvändigt att ta hänsyn till takhöjden när man bygger en utomhuspadelbana. En takhöjd på minst 7 meter anses vara tillräcklig inomhus, men 8 meter är idealiskt. Med tiden kommer padel att bli mer krävande och kräver därför banor med högre tak eftersom mer skickliga spelare kräver dem.

3. Golv

För att kunna spela padel effektivt måste ytan vara jämn. Om ytan är sluttande är den ineffektiv och inte lämplig för att spela på.

Vilken typ av grund använder man för padelbanor?

Rekommendationerna från leverantörer av padelbanor varierar något men se till att betongplattan du använder inte har gropar eller upphöjningar. När det regnar kan du bygga en padelbana utomhus med snabbtorkande asfalt, som torkar snabbare.

4. Yta

Nästa steg är att välja yta för banans översta skikt. Olika ytor finns tillgängliga, alla med sina egna för- och nackdelar.

Vilken typ av konstgräs används på padelbanor?

Som ett resultat av frekvent användning och en relativt liten yta är konstgräset på padelbanor designat speciellt för att tåla hårt slitage.

Användningsfrekvensen av banan, underhållskrav, samt hur länge den krävs för att hålla i sig bör beaktas vid val av konstgräs. Du måste också överväga din ekonomiska plan när du bestämmer om en inom- eller utomhuspadelbana är bäst.

Finns det en anledning till att padelbanor har sand?

Syntetgräset som används på Padelbanor är packat med sand så att det stannar på plats och minskar friktionen så att det är lättare för spelare att röra sig snabbt.

Hur mycket sand du behöver per kvadratmeter beror på vilken typ av konstgräs du använder för banan.

5. Bygglov

Alla tillstånd måste finnas på plats innan du kan bygga din padelbana. Annars kan det bli en mycket kostsam ansträngning att bygga din drömpadelbana. Om du bygger en padelbana på din tomt behöver du generellt inget bygglov såvida den inte stör eller är för nära grannar. Om du däremot bygger en lokal med en stor byggnad, då behöver du naturligtvis bygglov för bygget. Det har varit en del diskussioner om bygglov när det kommer till att bygga en padelbana på sin tomt. En del anser att det bör krävas och att det kan störa grannarna, medans lagen säger att inget bygglov krävs i de flesta fallen.

6. Installation

Vad är det bästa sättet att installera en padelbana?

För att uppnå bästa resultat kräver installation av pedelbana erfarenhet och kunskap.

Under denna process ställs strukturen upp, glasväggar installeras, sand läggs till och konstgräs installeras. Installation av konstgräs ska alltid utföras av en fackman för att uppnå bästa resultat.

Förberedelse av eluttag och uttag är viktigt före installation av belysning eftersom det är en del av de flesta installationer. Bygger du en utomhusbana och planerar att spela även när det är mörkt är det bra att redan i förväg planera med eventuella strålkastare eller andra typer av lösningar för belysning som gör det möjligt att spela när det är mörkt.

7. Underhåll

Regelbundet underhåll krävs för padelbanor för att säkerställa att de håller sig i gott skick längre och inte kräver kostsamma reparationer längre fram – åtminstone inte lika fort.. När padelbanor är väl underhållna ger de både bättre spelförhållanden och längre livslängd vilket naturligtvis sparar pengar i det långa loppet.

Vilket underhåll krävs för en padelbana?

Underhållet varierar beroende på typ av padelbana som byggs. Glasväggar ska rengöras en gång i månaden och konstgräs ska sopas en gång i veckan. Konstgräs kan sopas mer sällan för vissa typer.

Glasväggarna och konstgräset bör också underhållas varje år, liksom glasväggarna. Om du har en utomhusbana skadar det inte att sätta upp ett tak eller lägga presenningar över för att skydda mot den värsta snön.

Artiklar
Tidigare inlägg
Allt om att betta på padel 
Nästa inlägg
Därför är padel så populärt