Kundkorg
0kr

Så spelar man padel

Padel är en racketsport som kombinerar inslag av tennis och squash. Det är ett roligt, sällskapligt och mycket lättillgängligt spel eftersom spelare i alla åldrar och förmågor kommer att förstå grunderna i spelet inom den första halvtimmen av spelet.

Strategi är viktigare än kraft och styrka i padel, därför garanterar inte fysiska förmågor en vinst, till skillnad från många andra sporter.

Oavsett om du är ett erfaret proffs eller precis har börjat, är det viktigt att veta vad padel är innan du köper ett padelracket och ger dig ut på padelbanan. Denna unika sport ger ett konkurrenskraftigt spel som kan avnjutas av spelare i alla åldrar och alla nivåer. Nuförtiden finns det en hel del padelrack på rea för den som är ny i gamet och vill testa på.

Padel är en racketsport som vanligtvis spelas i dubbel på en instängd bana som är cirka 25% mindre än en tennisbana. Poängen är desamma som vanlig tennis och bollarna som används är också ganska lika, men med bara lite mindre press.

Padel är en sport som är väldigt rolig att spela. Eftersom att den är så lätt att komma i och inte är lika fysiskt ansträngande som andra sporter passar den alla åldrar och färdigheter. De allra flesta kan förstå grunderna för padel på bara en halvtimme.Padel är inte lika svårt som tennis av flera anledningar, dels för att banan inte är lika står, man har väggar, och krafft därmed inte är lika viktigt. På samma sätt är det inte lika högt tempo utan handlar mer om precision och strategi.

Vem uppfann padel?

Padel uppfanns i latinamerika 1960 av Enrique Corcuera i staden Acapulco, Mexiko. Det blev snabbt populärt i hela landet och spred sig snart till andra delar av Europa. Idag uppskattas sporten av miljontals människor över hela världen.

Så varför har padel blivit så populärt?

Det finns ett antal skäl. Det viktigaste är att padel väldigt roligt att spela, även för de som är nybörjare och även har begränsad erfarenhet av racketsporter. Det är lätt att lära sig att spela padel och det kräver inte mycket skicklighet eller styrka – vilket gör det till en rolig upplevelse för både män, kvinnor och barn.

Dessutom är strategi viktigare än styrka i denna sport, vilket kan ge några nagelbitande matcher. Slutligen, eftersom de flesta människor kan förstå grunderna inom en halvtimme, är det lätt för vem som helst att komma igång och börja spela.

Oavsett om du letar efter en ny hobby, ett roligt sätt att träna eller bara ett annorlunda sätt att tillbringa lite tid med vänner, är padel definitivt värt att testa.

Vilka är de grundläggande reglerna?

I padel servar du genom att studsa bollen på marken och under höfthöjd. Dessutom gäller särskilda regler för väggarna. En match är oftast bäst av tre eller fem set, där ett set är den första sidan som vinner sex matcher.

Vad är skillnaden mellan padel och tennis?

Padel och tennis är båda racketsporter, men det finns några viktiga skillnader. För det första spelas padel på en mindre sluten bana som är 25 % av storleken på en tennisbana. För det andra är bollen i padel mindre med mindre tryck än i tennis. Detta gör padel till en mer förlåtande sport för nybörjare.

I padel är poäng detsamma som tennis – men det finns många skillnader mellan sporterna. En padelbana har väggar, så skott kan spelas utanför dem, som i squash.

Dessutom, till skillnad från tennis, när en boll servas måste den studsa en gång på golvet och sedan träffas underifrån, eller i midjehöjd. En servare har spelare två försök att träffa bollen in i en motståndares serveruta.

Spelare kan också volley bollen under ett spel men bollen bedöms vara ”ut” om den träffar en vägg direkt. I padel kan spelare studsa bollen från en vägg på sin egen sida av banan – liknande som squash.

Precis som tennis vinner man ett set när ett lag vinner sex matcher och det skiljer minst två matcher – om inte setet avgörs med tie-break. Matcher är bäst av tre set.

Padelbanor är designade för fyra spelare och är har en storlek som är ungefär 25 % mindre än storleken av en tennisbana. Hastigheten av padel och den mindre banan gör att singelspel är svårt och därför spelas de flesta matcher som dubbel, med två spelare på varje sida.

Vissa padelbanor är designade speciellt för att spelas singel (En mot en), men den absolut största majoriteten av alla padelbanor i världen är är gjorda för dubbel (2 mot 2). Den ”högsta” tävlingen inom padel är World Padel Tour där padeleliten spelar.

Bana och regler

Padel spelas i dubbelspel på en sluten bana omgiven av väggar av glas och metalliskt staket. Banans mått är 20mx10m. Bollen som används i padel är visuellt identisk till en tennisboll, bara att den är lite mjukare.

Padelserven görs underifrån med en studs och måste sedan landa i din motståndaresserverutan. Bollen måste träffa marken i serverutan först för att anses vara ”inne”. Efter detta kan den dock studsa mot vilken vägg eller staket som helst. Man vinner poäng när bollen studsar två gånger på motståndarens sida. Poängsättningen är densamma som i tennis.

Vad är padel?

Padel är den snabbast växande sporten i Sverige och många andra länder och jättekul för spelare i alla åldrar. Fler och fler traditionella tennis- och squashspelare börjar lägga märke till det roliga som finns i denna flashiga sport.

Padel är omåttligt populär i Spanien och Sydamerika och har under senaste åren även utvecklat en riktig följarskara även i Europa där det har blivit en stor sport med ett växande utbud av tävlings- och turneringsalternativ.

Sporten spelas (nästan) alltid mellan två dubbellag på en bana som är omgiven av en glasvägg och stängsel. Sporten kännetecknas av snabba rörelser som gör god reaktionshastighet och bra syn på planen avgörande.

Grundläggande Padelregler

  • Med några få undantag är poängsystemet och reglerna i Padel väldigt lika tennis.
  • En betydande skillnad är serven. Till skillnad från tennis, där spelare kan serve overhead, i Padel, måste spelarna serve under hand och under midjan.
  • Liksom tennis har spelare två försök att serva.
  • Liksom många racketsporter måste serven vara diagonal, till mottagarens serveruta; vilket innebär att om servaren står på höger sida måste serven gå till vänster serveruta och vice versa.
  • Under serven, om bollen träffar nätet och studsar i rätt låda, anses det vara ”let”.
  • Spelare måste byta sida efter varje udda spel (efter 1:a, 3:e, 5:e setet osv.)
  • Även om bollen kan träffa de omgivande väggarna, måste den alltid studsa på marken innan den rör vid de slutna väggarna.
  • Spelare kan spela mot väggarna först så länge bollen träffar väggen på deras sida.
  • Bollen kan bara studsa en gång på marken.
  • Förutom serven och returen kan spelare slå bollen i luften.
Artiklar
Tidigare inlägg
Därför är padel så populärt
Nästa inlägg
Så spelar man padel