Padelarmbåge – Tips och tricks
Padel är en sport som de senaste åren blivit väldigt populär, både i Sverige och internationellt. Padel är en sport där det kan vara lätt att dra på sig skador. En av de mest vanliga skadorna inom pade är padelarmbåge.
I denna artikel går vi på Padelracket.se igenom padelarmbåge, vad det innebär och vad du kan göra för att minska skadan. Vi ger även tips på några bra stretcher som kan både förebygga och förhindra skadan!
Vad är padelarmbåge?
Padelarmbåge är en skada där du får ont i muskelfästet på armbågens utsida. Vanligtvis uppkommer padel armbåge genom överansträngning eller att man skadat just de muskelfästen som sitter vid din armbåge.
Symptomet för padelomarmbåge är att det gör ont i armbågen och att du känner dig generellt svårare i handen. Vanligtvis har man ont i armbågen även om man vilar och vissa rörelser kan vara svåra att göra samt göra ont.Till exempel är det vanligtvis svårt att räta ut sin arm ordentligt och mycket smärta kommer när du vrider din underarm.
Det kan du göra själv för att förhindra padelarmbåge
Padelarmbåge är en skada som i regel går över av sig själv. Det finns dock några saker som du kan göra för att lindra dina besvär och förhoppningsvis förkorta din läkningstid. Först och främst är det viktigt att vila din arm från rörelser som uppkallar smärta. Det kan även underlätta om du kyler din armbåge med is.
Om du har stora problem med padelarmbåge bör du avstå från att spela padel under en period, men det är viktigt att ändå använda armen. Det är viktigt att armen hela tiden håller blodcirkulationen igång, vilket görs genom att röra och träna armen försiktigt.
Det kan du göra innan spel
Ett tips för dig som ännu inte utvecklat padelarmbåge är att alltid stretcha både innan och efter du spelar. Genom att du stretchar dina armar kan du minska risken för padelarmåge samtidigt som du förebygger eventuella spänningar.
3 bra stretcher
Oavsett om du har fått padelarmbåge eller om du önskar att motverka det, kan det vara bra att stretcha dina armar regelbundet. Nedan har vi sammanställt tre bra övningar som är bra för padelarmbåge.
Stretch med handduk
Här behöver du en handduk. Du håller handduken i en hand, lyfter din arm rakt upp och böj din armbåge så att handduken hamnar mellan dina skulderblad. Med din andra hand tar du tag i handduken nerifrån. Nu ska du låta fingrarna komma närmare varandra.
Stanna upp i rörelsen och ta fem stycken djupa andetag. Fortsätt sedan och låt fingrarna komma ännu närmare varandra. Ta fem stycken djupa andetag till. Därefter byter du sida och gör samma procedur på nytt.
Stretch för handleden
Ställ din på alla fyra på marken, med dina händer rakt under dina axlar. Vänd dina händer så att dina fingrar pekar mot din kropp. Pressa dina fingrar mot golvet och sprid ut dina fingrar. Luta dig framåt och ta samtidigt ett djupt andetag.
Gå sedan tillbaka till startpositionen och ta ett djupt andetag. Du bör sedan upprepa denna procedur minst 10 gånger.
Stretch för underarmen
Här ska du likt stretchen ovan också stå på alla fyra. Vänd på din hand så att din handrygg hamnar mot golvet. Dina fingrar ska peka mot dig. Böj och sträck din armbågsled några gånger, cirka 5-10 gånger.
Därefter sträcker du din näve och knyter den så hårt som möjligt. Stanna i denna position och ta fem stycken djupa andetag.
Förhindra padelarmbåge – Välj rätt padelrack
Padelarmbåge är ett problem som går att förhindra genom att undvika vibrationer, vilket vanligtvis är. det som skadar senan i armbågen. För att förhindra padelarmbåge är det därför viktigt att spela med rätt typ av padelrack.
Det viktigaste är att välja ett padelrack som både har en stor sweet spot och en mjuk kärna, vilket båda ser till att vibrationerna absorberas. Det är även viktigt att välja ett rack som är lätt.
Om vi ska tipsa om några märken som erbjuder riktigt bra padelrack kan vi tipsa om Catri och Just Ten. Är du ute efter mer specifika padelrack kan vi rekommendera följande: